Fransa’ya iltica edenler arasında ailesini getiremeyen çok sayıda kişi bulunmaktadır. Bunlar iltica başvurusu kabulünden sonra aile birleşimi başvurusu yaparak ailesini Fransa’ya getirtebilir.
Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu Fransa İltica Başvuru Kılavuzu 30. sayfada, bu haktan faydalanabilme koşul ve şartları aşağıdaki gibi yer verilmiştir.
Aile Birleşimi Hakkı
Korumayı (iltica başvurusunun kabulünü) aileniz Fransa dışında bulunduğu sırada edinmişseniz korumayı edindiğiniz andan itibaren ve gelir kaynağı ile barınma konusunda şart koşulmaksızın aile fertlerinizi Fransa’ya getirtebilirsiniz. Bu hak aşağıdaki kişileri ilgilendirmektedir:
- İltica başvurusundan önce akdedilmiş bir nikâh veya medeni birliktelik ile beraber olmanız şartıyla medeni birliktelik kurmuş olduğunuz reşit eşiniz veya hayat arkadaşınız;
- İltica başvurunuzu gerçekleştirmeden önce evlilik bağı olmadan yeterli seviyede istikrarlı ve sürekli bir ortak yaşam kurmuş olduğunuz reşit hayat arkadaşınız;
- 19 yaşından küçük ve bekâr olmaları şartıyla çocuklarınız;
- Eğer henüz reşit değilseniz veya bekârsanız ebeveynleriniz (doğrudan ve birinci dereceden).
Aile fertleriniz Fransa’ya giriş yapmak için başvurunuzla ilgili olarak en kısa sürede karar alacak olan diplomatik makamlar veya konsolosluk nezdinde en az 3 ay süreli oturum sağlayan bir giriş vizesi başvurusu yapmalıdır. Fransa Cumhuriyeti yasaları uyarınca Fransız aile yaşamını düzenleyen ana prensiplere uyum göstermediğiniz takdirde aile birleşimi talebiniz reddedilebilir. Aynı şekilde Fransa’daki mevcudiyeti kamu düzeni için bir tehdit oluşturacak tüm aile fertlerinizin aile birleşimi talepleri reddedilebilir. Eğer evlilik iltica başvurunuzun sunulmasından sonra kıyılmış ise aile birleşimi talebinizi OFII nezdinde sunmalısınız.
Fransa İltica Başvuru Kılavuzu
Guide du demandeur d’asile en France
Bu konuda “OFPRA’dan Acte de Naissance (Doğum Belgesi) almadan aile birleşimine başvurulamaz” veya “10 yıllık kalıcı oturum belgesi alınmadan aile birleşimine başvurulamaz” şeklinde yanlış olan yaygın bilgiler bulunmaktadır. Oysa OFPRA kabul kararından sonra alınan 6 aylık geçici oturum belgesiyle hemen başvurulabilir.
Yapılması gerekenler;
- OFPRA kabul karar yazısı geldikten sonra bulunduğunuz yerdeki bağlı olduğunuz dernekler, COALLİA, ADA, CADA veya asistan sosyaller yardımıyla onların size hazırlayacağı formları doldurup valilikten alınan 6 aylık geçici oturum belgesiyle aile birleşimine konu kişilerin (aile bireylerinin) bilgilerini Fransa Dışişleri Bakanlığına postalanması. (Bu işlemi dernekler yapıyor.)
- Türkiye’deki Fransa Elçiliğine vize başvuru kaydı yapılması (sizde buradan telefonla arayabilirsiniz).
- VFS GLOBAL Türkiye’yi (Fransa vize işlemlerini yapan özel şirket) telefonla arayıp ailenize konsoloslukta vize görüşmesi için randevu almalısınız. Yalnız burada önemli bir nokta, VFS GLOBAL Türkiye’ye telefon açtığınızda “Refugieyim, Aile vizesi için randevu istiyorum” demelisiniz.
VFS GLOBAL Türkiye Tel: +90 212 373 58 10/11
VFS GLOBAL Türkiye internet sitesi için tıklayınız. Fransa gerekli belgelerle ailenize vize verecektir. (Yalnız burada önemli bir nokta; aile fertlerinin pasaportlarının olması gerekir.)