Fransa yüz yıldır mülteci ağırlayan bir ülke olduğundan toplum ve devlet olarak yabancı ağırlamaya ve görmeye alışık bir ülkedir. Bu sebeple bölgelere göre küçük değişiklikler göstermekle birlikte genel prosedürleri aynıdır. Sizinle bu prosedürlerin aşamalarını paylaşacağız. Yalnız baştan ifade etmiş olalım, bölgelere göre farklılıklar her zaman mümkündür. Paris’teki bir valiliğin uygulaması ile Marsilya’daki aynı olmayabilir.
– 1 –
İLK BAŞVURU
Fransa’nın tüm iltica işlerinden OFPRA isminde içişleri bakanlığına bağlı bir kurum sorumludur. Yalnız, mültecilerin işlemlerini OFPRA adına valilikler yürütür. Dolayısıyla Fransa’ya gelen bir mülteci, iltica işlemlerini başlatmak için valiliğe başvurmak zorundadır.
– 1.1 –
DERNEK AŞAMASI
Valiliklere başvuru randevu alarak yapılır. Randevu almak için, valiliklerin yetkilendirdiği derneklere müracaat etmek gerekir. İlk başvuru, bulunduğunuz şehirdeki mülteci derneğine (valilikten randevu almak için) giderek olur. Dernek, sizin için bir form doldurur, fotoğraf çeker vs. Bu aşamadan sonra, bazen hemen, bazen de birkaç gün sonra valilik için randevu gün ve saatini bildirir.
Paris ve büyükşehirler için randevu almak göründüğü kadar kolay değildir. Paris’teki yetkili dernek Coallia’ya gitmek içinde randevu alınır. Telefon ile randevu alabilmek için biraz beklemeniz gerekiyor. Bazen 2 veya 3 günde randevunuzu ancak alabilirsiniz. Ama sabah erken saatlerde ararsanız randevu alma şansınız yüksek oluyor. Paris’te 93 bölgesi için +33 1 42 50 09 00 nolu telefon numarası ile Coallia’dan randevu alabilirsiniz.
– 1.2 –
VALİLİK AŞAMASI
Randevu alındıktan sonra belirlenen gün ve saatte valilikte olmanız gerekir. Randevu saatinizi geçirirseniz yeniden randevu almak zorunda kalırsınız.
Valiliğe gider sıranızı alırsınız. Daha önceden randevunuz olduğu için zorluk çekmezsiniz. İlgili memura gittiğinizde size sorular sorar, form doldurursunuz, parmak izinizi alır ve size 45 günlük geçici oturum ve kimlik kartı yerine geçen bir belge verir. Belgeyle beraber fotoğrafların soğuk damga ile tutturulduğu 21 gün içinde OFPRA’ya posta yolu ile gönderilmek üzere kitapçık şeklinde bir form verilir. Bu form çok önemlidir. Formu dikkatlice doldurup, hikâyenizi, iltica başvuru sebebinizi özenle yazıp en geç 21 gün içinde orada olacak şekilde belirtilen adrese (iadeli taahhütlü olarak) göndermelisiniz.
Yine valiliğin içinde sizi OFII bölümüne (Fransız Göçmenlik ve Entegrasyon Dairesi) yönlendirirler. Burada bir OFII yetkilisiyle görüşme yapılır. Görüşmede eğer isterseniz ana dilinizde bir tercüman ayarlanır. Bu görüşmede süreçte yapmanız gerekenler ve haklarınız anlatılır. Alınacak yardımlar hakkında bilgilendirme yapılır. Memur yine formlar doldurur, size barınmak için bir ev isteyip istemediğinizi sorar. (Evet demelisiniz yoksa Sığınmacı Ödeneğini alamazsınız.) Cevabınız evet ise şart ve koşullarla alakalı belgeler imzalatılır. Sonra size kredi kartına benzer bir kart verir. Bu kart, siz kabul alana kadarki geçim kaynağınızdır. ADA (Sığınmacı Ödeneği) buraya yatar. Yalnız siz buradan para çekemezsiniz, kredi kartı gibi alışverişte kullanabilirsiniz.
– 1.3 –
POSTA-OTURUM YENİLEME
OFPRA formunu doldurup gönderdikten 1 hafta sonra OFPRA sizin adresinize (bu adres ilk başvurduğunuz dernek olabilir veya kaldığınız yer olabilir) formu aldığına dair bir mektup gönderir. Yaklaşık 1 ay sonra da (bu zaman değişkendir, belli olmaz) dosyanızın kabul edildiğine dair bir mektup gönderir. Bu iltica işlemlerinizin başladığı anlamına gelir. Siz bu ikinci mektuba kadar beklemek zorundasınız. Mektubu alınca, bağlı olduğunuz valiliğe giderek mektubu gösterdiğinizde size bu sefer 9 aylık oturum verirler. Bu oturumu da aldıktan sonra artık 9 ay valilikle bir işiniz olmaz.
NOT: Eğer bu 9 ay içinde kabulünüz gelmezse, süre bitiminde yine valiliğe gittiğinizde size bir 6 ay daha oturum verirler.